Swimrun: Varför blir jag bränd trots Safe Sea?


Ibland fungerar inte Safe Sea som man kanske förväntat sig - varför? Vad för förväntningar kan man ha? Jag sålde Safe Sea på Uddevalla swimrun i år. Jag hjälpte även till med att smörja in den in en del precis innan start. Då folk kom springande in i mål cirka 1,5 timme hade förvånansvärt många bränt sig trots att de var insmorda. Jag har i efterhand analyserat hur detta kan ha gått till. Swimrun är en extrem påfrestning för såväl tävlande som Safe Sea. Det är ett enormt slitage av simning, landstigningar, dyk/hopp, svett, skrap mot stenar och vegetation mm. Om loppet är över 80 minuter så är man utanför den tidsrymd som fabrikanten Nidaria har utvecklat medlet för. De säger också att vid kraftig svettning och torkning med handduk så bör man påföra medlet oftare än var 80:e minut. Vid en swimrun svettas man kraftigt....slitaget kan mycket väl liknas vid en "avrivning" med frottéhandduk.

De flesta på Uddevalla swimrun simmade sista simsträckan efter 80 minuter. Endast toppskiktet simmade sista sträckan innan 80 minuter.

Jag har simmat cirka tio vändor med Safe Sea på och krockat med 17 maneter i år - alla dessa möten har avlöpt utan problem.  En vanlig manetkrock är tämligen kort i tid. Då jag stoppar ner handen i en hink med en manet i så kan jag dock känna en irritation då jag närmar mig 40-45 sekunder exponering. Framför allt då i skadade och torra hudområden såsom ett eksem på ena handen och mina torra knogar. En lång exponering leder till en viss irritation men inte alls lika kraftigt som utan Safe Sea.

Det som var exceptionellt vid denna tävling var mängden maneter och dessutom allra mest i slutet av tävlingen. Det betyder att den sammanlagda mängden av exponering av maneter var väldigt hög och den sammanlagda tiden var och en var utsatt för brännmanet på samma område var betydligt högre än normalt. Denna massiva exponeringen skedde dessutom i slutet av Safe Seas verkningstid - dvs kring 80 minuter eller efter detta.

Ovanpå detta hade vi ett regn som kan ha spolat bort en del ämnen som skall finnas i huden för att Safe Sea skall fungera. Medlet är utvecklat för saltvatten - ej sötvatten. Jag vet att vissa ämnen definitivt bör ha påverkats av regnet.  Jag skall kolla med leverantören. 

[caption id="attachment_1078" align="alignright" width="300"]OLYMPUS DIGITAL CAMERA Simone, Bokenäs swimrun var överlycklig över Safe Sea vid sista landningen[/caption] Bokenäs swimrun avlöpte bättre. Tävlingen var något kortare i tid. Det var inte lika hysteriskt mycket maneter. Det regnade inte och var inte heller extremt varmt. Simone simmade rakt på en manet vid sista landningen och fick den i ansikte, på ena armen  och på ena benet - hon kände ingenting. Detta skedde nära de där 80 minutrarna. Jag ber alla om ursäkt för eventuella överord vid Uddevalla swimrun. Jag hade inte koll på tävlingens längd. Jag hade ingen aning om huruvida regn skulle kunna påverka skyddsskiktet.  Jag hade inte heller en tanke på att det skulle bli så förfärligt mycket maneter. Jag skall vara tydligare med detta vad en massinvasion kan innebära - det vill säga man kan känna av maneterna men inte lika mycket som utan Safe Sea. Tävlingen i Uddevalla var fantastisk. Underbar stämning! Supertrevliga tävlande och tävlingsledning. Jag har sällan haft det så roligt och mysig på ett event. Jag rekommenderar en å det starkaste. Tack!

Film

När jag planerade filmen misstänkte jag att det kunde vara något fel på sista sändningen av Safe Sea. Därav jämförde jag den med en äldre sändning som jag vet fungerar. Jag testar med en brännmanet, jag pratar mer om Uddevalla swimrun och jag berättar hur det (gissningsvis) kunde vara så mycket maneter vid tävlingen. Safe Sea, Uddevalla swimrun, manetinvasioner och varför funkar det medlet fullt ut ibland> https://www.youtube.com/watch?v=GPyxFienerc&feature=youtu.be

Kommentarer

Populära inlägg