Säkerhet: Syns du när du simmar i hav eller sjö?

Har du en kulört badmössa när du simmar? 
Har du en säkerhetsboj släpandes efter? 
Syns du alls som du tänkt dig? 
Här är en studie om hur kulörer uppfattas till havs. 

Den knallgröna fungerar bäst men även orange är bra. Gul, röd  och blå är inte att rekommendera. Studie om färger till havs: Mustang Survival On-Water Visibility Study>

  Tänk nu på att är detta en studie i havet långt från land. Bästa färgen  beror också på miljön runt i kring och ljusförhållandena.

Grönska

Jag simmade själv en gång i en insjö och min vän i grön badmössa simmade närmare land. Jag tappade snabbt bort honom men tänkte att det är lugnt då han är så nära land. När jag kommit fram till den udde som var målet såg jag inte till honom alls. Jag letade efter honom genom att låta ögonen glida längs vassruggarna och gräsmattan på badplatsen. Jag såg honom inte alls. Jag var nära att få hjärtslag... ända tills jag såg en person sittandes vid våra saker på badplatsen.

Motljus

Ser du simmaren nedanför? Facit finns längst ner på sidan. Svart våtdräkt och röd mössa. Ingen säkerhetsboj. Ser du simmaren? Facit längst ner[/caption] Var alltid försiktig om du simmar i solgator vilket man lätt gör utan att vara medveten om. I motljus är alla färger svåra att uppfatta. En badmössa ser svart ut men säkerhetsbojen blir genomlyst när man kommer närmare nog. 







Summering

  • En fiskeboj är skrämmande lik en säkerhetsboj....på avstånd. 
  • Använd säkerhetsboj och kulört mössa - orange eller grön
  • Välj olika färger på boj och mössa En skall inte vara den orange som brukar användas till fiskeredskap. En skall inte vara grön om det finns grönska i närheten. Med enbart orange eller knallrosa så kan du lätt uppfattas som ett fisknät
  • Var alltid försiktig om du simmar i solgator - du syns för sent oftast
 

Facit - ser du ens simmaren nu?
 



Kommentarer

Populära inlägg