Möte med klängmedusan och test av Safe Sea manetskydd - klängmanetenDet har skrivits mycket om den fruktade klängmedusan som också kallas för klängmaneten. Hur farlig den är tvistar olika källor men det verkar helt klart som om antingen är folk väldigt olika känsliga eller så är de olika individerna av klängmanet olika giftiga. Det kan också vara så att den varma sommaren fått fart på reproduktionen av klängmaneten. Det sk polypstadiet är oerhört giftigt i ursprungsområdet kring Japan och Kamchatka.

Jag tog på mig våtdräkt och besökte fyndplatsen som media rapporterat från. Där finns verkligen massor  med klängmaneter - två drag med håven från en av båtarna gav ca 20 individer. Jag förstår att detta kan oroa de badande.

Jag pratade med en man som blivit bränd. Han sa att själva träffytan inte gjorde ont speciellt länge men han fick värk i andra delar av kroppen. Ett barn blev så illa bränt att han/hon hamnade på sjukhus med morfin. Det blev en massiv reaktion i kroppen som påminde om en influensa.

Folk tror ofta att kammaneten är samma varelse som klängmaneten. De är väsensskilda och går ej att blanda ihop om man en gång förstått skillnaden. Kammaneten driver omkring mest överallt - klängmaneten är stationär. Lär dig skillnaden så behöver du inte vara orolig 
Här finns en lista på skillnaden på kammanet och klängmanet>

Test med Safe Sea manetskyddslotion

Här följer en grovklippning av det material jag filmade på plats samt en film om kammanet. Jag kommer bearbeta materialet vidare men publicerar skissen nu för att dämpa oron. För det första så kommer du kunna se skillnad på kammanet och klängmanet efter att ha sett dessa två filmer. För det andra så finns det gott hopp om att Safe Sea manetskyddskräm kommer att fungera. Jag kände endast ett litet stickande vid provokationen. Detta var mindre än samma test med vanliga brännmaneter. Dock vill jag göra en mer "våldsam" test där mer kraft används vid provokationen samt få besked från producenten av medlet innan jag går ut med några löften.

Fungerar Safe Sea mot  klängmaneter?

Kammanet

Kommentarer

Populära inlägg