Klängmedusan - Gonionemus vertens (klängmaneten)Klängmedusan (också kallad klängmaneten) har funnits länge kring våra kuster men har ansetts som harmlös. Sista tiden har det kommit in allt fler rapporter om att människor har blivit brända och att den inte alls är så harmlös som man trott. 

Det finns rapporter om att de klängmaneter som finns i Japan och vid Kamtjacka är oerhört mycket aggressivare. Det finns tecken på att fler och fler personer blir illa brända även i områden som skall ha den mer beskedliga varianten. 

För egen del tror jag att vi fått in den mer aggressiva varianten via exempelvis ballastvatten via tankbåtar. Förekomsten på insidan av Tjörn kan visa på just detta då det dagligen går tankbåtar till Uddevalla den vägen. Den lär följa utbredningen av japanska ostronet. Detta kan kanske förklara att en giftigare variant verkar förekomma http://www.waterwereld.nu/clinging.php . 

Jag själv blev väldigt illa bränd på försommaren. Det som gör att jag tror det var klängmaneten är följande:
  • Det var en långgrund strand med kvarvarande rutten fjolårstång och ålgräs. nytt ålgräs på gång, en massa "bös" i vattnet i form av trasiga alger
  • Smärtupplevelsen var enorm, som en elchock. Jag har fått tre brännmaneter till i ansiktet i år - detta var något annat
  • Senare på kvällen fick jag muskelryckningar i fötterna, de sprätte i väg ca en decimeter helt ofrivilligt gång på gång.
Jag fick idag in rapport om att klängmaneten flyter omkring i stim kring Almösund kvällstid men jag tror faktiskt det är den harmlösa kammaneten som siktats. Jag har en rapportör på plats och hoppas på bildbevis. Om Safe Sea manetskyddskäm skyddar eller ej mot klängmaneten håller jag på att undersöka. Då maneten är av släktet Cnidaria dvs samma som röd brännmanet så finns gott hopp. Jag postar en fråga till fabrikanten och återkommer. 
Kommentarer

Populära inlägg